LI POSEM SWING A SANT JORDI ?!

Nosaltres també ens volem afegir a un dia tant especial com el de Sant Jordi. Però aquesta vegada no ho farem ballant. Us volem fer unes quantes recomanacions literàries swingueres. Us hem fet una petita tria on hi trobareu títols que parlen de personatges emblemàtics, de música i del ball swing en general. Esperem que us agradi!

Bon Sant Jordi dracs, dragonesses, prínceps i princeses!!!

allwhatjazz

All what jazz

Autor: Philip Larkin

Ediciones Paidos, 2004

Philip Larkin va ser un dels poetes anglesos més importants del s.XX i alhora un magnífic crítric de jazz. Durant tota la dècada dels 60 va escriure sobre el gènere al Daily Telegraph, escrits que es compilen en aquest llibre. Un home fascinat per la música que només volia transmetre aquesta fascinació al lector utilitzant els grans del jazz (amb certa predilecció cap al període del swing): Louis Amstrong, Fats Waller, Count Basie o Bessie Smith.

canondeljazzEl Canon de Jazz: los 250 temas imprescindibles

Autor: Ted Gioia

Ed. Turner Publicaciones, 2013.

Ted Giola és músic, compositor i escriptor. Especialitzat en el món del jazz i el blues. En aquest llibre (de 681 pàgines!) fa un repàs, un per un, dels estàndards més coneguts del món de jazz. La majoria, per no dir tots, dels 250 temes van formar part de l’època daurada del swing i les big bands. L’escriptor agafa cada tema explica els seus orígens, l’autor original i fa una selecció de les millors interpretacions fetes per diferents artistes. Un llibre imprescindible per aprofundir darrera dels temes que ballem contínuament!

grangatsby

El gran Gatsby

Autor: Francis Scott Fitzgerald

Anagrama, 2011 (Ed. recomanada)

Per tots aquells que busqueu una gran història ambientada als anys 20 aquesta novel∙la és sense cap mena de dubte El gran Gatsby. Un relat escrit per Scott Fitzerald al 1925 on l’acció es desenvolupa a New York i Long Island en aquesta dècada. Un equilibri entre luxe i decadència excepcional, una crònica d’una societat d’excessos, de superficialitat, racisme, poder i diners. El reflex més encertat del període dels anys 20 americans, un llibre carregat de música a l’ambient. Un clàssic!

Manning

Frankie Manning, Ambassador of swing

Autors: Frankie Manning i Cynthia R.Millman

Temple University Press, 2007

Aquest llibre és un clàssic entre els hoppers. En format autobiografia, en ell hi trobareu explicada la vida del ballarí i coreògraf possiblement més emblemàtic del món del lindy hop per la seva qualitat professional, la seva tasca divulgadora però també per la seva personalitat oberta i comunicativa. Manning ens parla dels seus primers passos com a ballarí encara adolescència en el Savoy, el salt a Hollywood, el decliu del swing i la seva redescoberta 30 anys més tard i fins l’actualitat així com l’evolució que patí el lindy en tots aquests anys. Un llibre pels lindy-mitòmans.

historiajazzclassico

Historia del Jazz Clásico

Autor: Frank Tirro

Ed. Robinbook (Col∙lecció Ma non troppo), 2001

Un repàs didàctic i professional al gènere del jazz dels seus inicis fins a l’era del swing. Un llibre que farà les delícies dels més exigents en l’aspecte musical ja que Tirro fa un anàlisi estructural i formal, musicalment parlant, de l’evolució de la música. Treballa sobre les partitures i explica l’evolució del so i d’interpretació a un nivell molt professional. Cal destacar els capítols dedicats al jazz durant la primera guerra mundial (62 pàg.) i el capítol “La era del swing” (70 pàg.). El llibre es complementa amb unes guies d’audició a partir d’una tria de partitures.

ladysingstheblues

Lady sings the blues

Autor: Billie Holiday

Tusquets Editores, 1991

Enguany celebrem el 100 aniversari d’una de les cantants més importants del jazz (i del swing) de la història, Billie Holiday. Una història, la de la cantant, que ens porta des de la pobresa més fosca de Baltimor fins al luxe absolut de New York, tot vertebrat per un talent desbordant. Talent que va impulsar a Holiday com una de les principals figures de la música, però alhora la va enfonsar totalment fins la seva mort al 1959 amb 44 anys. En aquest llibre ella ens explica els daltabaixos d’una carrera plena d’històries sorprenents. Mai tornareu a escoltar la veu de Billie Holiday igual desprès de llegir aquest llibre.

stompin_at_the_savoy

Stompin’ at the Savoy, The story o Norma Miller

Autor: Norma Miller

Alan Governar Ed.

Sota el nom d’un dels estandars de jazz més conegut, Norma Miller signa aquesta autobiografia. Qui va compartir companyia i durant dècades va ser la parella de ball de Frankie Manning repassa la seva vida. Des de que només amb 5 anys ja balla als carrers de Harlem, l’oposició de la seva mare, les experiències viscudes al Savoy i a les gires per Estats Units i sud Amèrica. I ho fa amb humor i d’una manera planera. El text va acompanyat d’il·lustracions en blanc i negre

swing dancing

Swing Dancing, The american Dance Floor

Autors: Tamara Stevens i Eric Stevens

Aquest llibre fa un repàs del ball swing. Ressegueix el seu origen en els ambient dels esclaus afroamenricans, els anys del jazz, l’era de les big bands, el bebop fins el decliu del ball en parella cap el 1960. Els autors, professors de lindy hop, convinen el recorregut històric dels balls swing amb entrevistes i documentació fotogràfica per tal de crear un llibre assequible i de referència en aquest estil de ball.

Autors de l’article:

Juan Carlos Reigosa, Director i presentador del programa Local de Jazz de Ràdio Arenys

Marta Rafa (Ple de Swing)

Anuncis