SHIM SHAM SHIMMY

COREOGRAFIES (ROUTINES):  SHIM SHAM SHIMMY

El Shim Sham Shimmy és possiblement la coreografia de Lindy hop més ballada arreu del món. És una de les que admet més variacions i alhora també és de les que s’ha extès d’una manera més uniforme internacionalment, en bona part gràcies a la tasca de fixació i difusió que va fer Frankie Manning. La que ell popularitzà se l’ha anomenat Savoy Shim Sham i s’hi fa evident el regust del claqué, ball d’on prové.

La coreografia original va néixer a finals de la dècada de 1920 de la mà de Willie Bryant i Leonard Reed ballarins de claqué. Acabà sent habitual ballar-la al final de les actuacions els ballarins solistes junt amb el cor, els músics i els cantants. Es feu coneguda i s’extengué per què era curta i anà evolucionant cap a una coreografia senzilla, fàcil d’apendre i de ballar per a tothom. Tot i que no se sap exactament d’on li ve el nom sembla que la darrera part, “shimmy”, podria estar relacionada amb la sacsejada d’espatlles que les coristes feien quan el ballaven.

De seguida el Lindy hop se la feu seva adaptant-ne els passos i començà a extendre’s en els balls socials cosa que ens ha arribat fins a l’actualitat. Normalment es balla en formació de diverses línies mirant cap a la mateixa direcció, com es feina en el claqué, o en rotllana. Consta de 10 frases de 8 temps. La versió de Manning repeteix la coreografia bàsica dues vegades, amb algunes pauses en la repetició i afegeix dos Boggie back/Boogie forward i dos Boogie back/Shorty George per acabar. En totes les versions aquest fraseig és més curt que el tema musical per això el Shim Sham s’acaba ballant  amb estil lliure amb la follower o el leader que es tingui al costat. En Jazz Steps el final també és improvitzat però es continua ballant individualment.

Els temes musicals més utilitzats són el Tain’t What You Do de Jimmy Lunceford o el Tuxedo Junction d’Erskine Hawkins tot i que en trobareu d’altres.

Imatges

Gravació del mateix Frankie Manning on va cantant els noms del passos: 

Un Shim Sham social on s’hi poden veure algunes variacions i un final improvitzat “diferent”: 

Músiques

Tain’t What You Do : https://www.youtube.com/watch?v=1SkoD2CIakQ

Tuxedo Junction: https://www.youtube.com/watch?v=IFeFaZoj2QY

Anuncis